Betalningsanmärkning? Så får du lån ändå

Att ha tak över huvudet är egentligen en mänsklig rättighet. Ändå känns det ofta som något riktigt svåråtkomligt, och bara för kliniskt korrekta människor som aldrig råkar ut för oförutsedda händelser – eller i allmänhet, lever som vilken människa som helst. Var ska man vända sig, när bostadsköerna är åratal långa, och bankerna nekar dig bolån? Antingen till andra banker – eller till DO.

Få människor tänker på att du som låneintresserad är en konsument för banken, och du befinner dig därför i en förhandlingssituation. Bara för att du får nej av en bank så är det inte kört på alla banker. Du kan till exempel ansöka om lånelöfte hos Bluestep. De väger varje enskild situation, och hjälper dig att komma tillrätta med dina problem. Men sedan finns det också situationer som är ren diskriminering, till exempel om en bank systematiskt nekar folk över 60.

Moderna liv, moderna lösningar

Livet är inte särskilt kliniskt och välordnat som man ibland skulle kunna tro, när man pratar med storbanker. Som 80- eller 90-talist får du nej till bolån för att du inte har fast jobb, trots att många idag jobbar i modernare typer av anställningsformer. Det kan vara projekt, frilans eller vikariat av olika slag. Men det är inte bara de unga vuxna som nekas: i dagarna fälldes SBAB för att systematiskt ha nekat folk över 60 år bolån, skriver svd.se. I ett enskilt fall, ville en man bara bygga ut sitt hus, men fick nej ändå, skriver Aftonbladet.

Och även om det i det specifika fallet gick att ta till DO, så är det inte alltid det är så tydligt.

2017 blev rekordår för inlämnade hyresrätter till Stockholms bostadskö. Det låter förvisso positivt, men samtidigt stod också rekordmånga personer och väntade i kön. Medan de väntar – genomsnittliga kötiden är mellan 9-15 år – bor de i dyra andra handslägenheter, där de betalar tusentals kronor för några ynka kvadratmeter. Hur påverkar detta Linköping? Jo, fler börjar söka sig till andra ställen. Och Linköping anses som ett attraktivt mål, eftersom det ligger i så bra pendlingsavstånd. I Linköping, står över 20 000 personer i kö.

Får du nej av en bank behöver det dock inte vara kört för din del. Prova andra, mindre banker. De har oftast inte lika stora krav. Du kan till och med få lån, även om du har en betalningsanmärkning.