Dags att köpa bostad?

Planer på att köpa en bostad? Börja med att välja en bra mäklare att köpa från, hitta en bostad du gillar och sedan är det bara att se till att vinna budgivningen – men för att gå vinnande på alla sätt ur en budgivning finns det många saker att ha koll på.

Att köpa bostad är det största köpet man kommer att göra i sitt liv, troligtvis. Därför är det viktigt att göra ett så bra köp som bara möjligt och för att lyckas med det så finns en hel del saker att tänka på. Och allt börjar med budgivningen. Det gäller att vara smart, strategisk och aldrig bjuda mer än man har råd att betala för sitt boende. Därför är det bra att kolla upp allt om lån och handpenning med banken innan man börjar leta efter en bostad på mäklarens sida. Då vet du hur mycket du har att röra dig med och kommer inte att köpa en bostad du sedan inte har råd med.

Vinn budgivningen och köp bostaden

Det finns flera sätt att vinna en budgivning på. Enligt Expressen är till exempel en strategi som man kan använda sig av att höja buden snabbt med liten summa för att på så vis markera för övriga budgivare att du verkligen vill ha den här bostaden och inte kommer att backa. Men det är inte den enda strategin som fungerar för att vinna. Enligt till exempel har Svenska Dagbladet sammanställt följande lista för att vinna budgivningen:

  • Var förberedd – genom att ha lån och allt sådant fixat
  • Ha en maxgräns för vad du är villig att ge som högsta bud och håll dig till det
  • Berätta inte för mäklaren vad du är villig att betala för en bostad
  • Var rak och ärlig mot säljare och mäklare, är du velig kan du mista chansen att få köpa bostaden.
  • Var flexibel när det kommer till ditt tillträde

Undvik fällorna vid bostadsköpet

Något att tänka på när du köper en bostad är att undvika att fastna i de fällor som är lätta att hamna i. Vad exempelvis

Sydsvenskan tipsar om är att vara noggrann och hålla huvudet kallt genom hela processen. Till exempel inte tappa humöret i en budgivning och betala för mycket mot vad du tänkt dig, glömma att kontrollera bostadens skick eller att du fortsätter kolla på andra bostäder för att se om du ”missat” någon bättre bostad trots att du redan skrivit på ett kontrakt.