Framtidens bostad

7856095-composite-image-of-hand-presentingRedan idag höjer personer röster om att vi lever i framtiden. För visst har den teknologiska utvecklingen gått snabbt sedan 80-talet. Ett av de områdena där utvecklingen har gått snabbt omfattar våra hem. För hur vi lever idag skiljer sig markant från hur vi levde för 20 år sedan. Det menar designern Jessica Nilsson som har varit med och utvecklat framtidens bostad.

Ett digitaliserat samhälle leder till ny möjligheter

Digitaliseringen av vårt samhälle omfattar allt större områden. Idag digitaliseras allt från TV och telefoni, men det har även börjat omfatta tidigare hushållsprodukter som inte ansågs behöva en digitalisering. Du kan till exempel koppla ditt kylskåp till ditt wi-fi för att få information om temperaturen i kylen direkt till din surfplatta. Nu designas hela villor utifrån morgondagens digitalisering. Den största skillnaden ligger i att framtidens hus är mer flexibla med öppna rum som går att dela upp, berättar Erik Jarlöv, designer för Urban Design. Det är ett skifte som går emot den tidigare traditionella planlösningen där vardagsrummet var uppbyggt efter var TV-apparaten stod. De praktiska ytorna görs mer lättillgängliga att nå var man än befinner sig i huset, som ett resultat av att vi nu tar med oss våra mobiltelefoner, datorer och surfplattor, vilket har lett till att personer i hushållet vill ha en möjlighet att röra sig friare inom bostaden. Ytterligare rum som badrummet designas också om. Duschen flyttas istället ut till korridoren, i en separat alkov, för att på så sätt göra den mer tillgänglig i huset. Villan presenterades under Stockholmsmässan “Hem, villa och bostadsrätt” under ett seminarium.

 

Ny innovation ger bättre inomhusklimat

Vi har att vänta en allt mer automatiserad framtid. Allt från smarta robotar som ersätter personal på fabriker, till automatiska bevattningssystem. Den här innovationen berör det mest fundamentala i varje bostad och har utvecklats för att möta framtiden – nämligen väggen. Ny Teknik skrev nu i månaden om en innovativ vägg som kommer förbättra luftkvaliteten inomhus. Genom en kombination av artificiell intelligens, levande växter, och inbyggda mikrober hävdar skaparna av bolaget som har tagit fram en ny patenterad teknik att varje hem kommer få en fräschare luft. Den nya ”väggen” fungerar genom att den inbyggda artificiella intelligensen kontrollerar ett fjärrstyrt bevattningssystem som håller de inbyggda växterna vid liv. Växternas rotsystem kopplas sedan till ett ventilationssystem som driver in luft från lägenheten, för att sedan driva ut samma renade luft tillbaka ut. Det är mikroberna i växternas rotsystem som renar luften från skadliga partiklar. Dessvärre är tekniken för nuvarande i det dyraste laget – men priserna förväntas pressas ner i takt med att utvecklingen av produkten går vidare.