Ingen budget för renoveringen

De senaste åren har vi svenskar renoverat mer än aldrig förr. Vi älskar att renovera, men desto mindre gillar vi att budgetera. Och de som ändå gör en budget har svårigheter att hålla den.

pengar-schack

Vi svenskar älskar att renovera och vi gör det varje gång vi tycker att något behöver fräschas upp men även när vi vill höja värdet på vår bostad inför försäljning. Men även om vi är riktigt bra på att renovera mycket och ofta, är vi inte riktigt lika bra på att budgetera för våra renoveringar. Faktum är att vi svenskar är bland de sämsta i världen på att göra upp en budget inför renoveringen och faktiskt hålla oss till budgeten om vi väl gör en.

Renovering är skuldfälla

I Svenska Dagbladet kan man läsa att oroväckande många svenskar väljer att renovera utan att sätta någon budget och får sedan betala av renoveringen på kredit. Och med tanke på att en renovering i genomsnitt går på omkring 246 000 kronor, kan den bli en riktig skuldfälla om man inte ser över ekonomin innan. Och även om renoveringen kan ge en skulder om man inte ser till att spara eller budgetera, är det ändå fyra av tio personer som kan tänka sig att renovera utan att ens tänka på ekonomin.

Spräcker lätt budgeten

Dessutom är det så att en tredjedel av alla renoverande svenskar tycker att projektet blivit dyrare än vad de velat och räknat med. Den allra vanligaste anledningen till att folk spräcker sin budget är att de väljer produkter och material som är dyrare än vad de tänkt sig. Sedan kan det även ske ändringar i omfattning och design som leder till att priset springer iväg lite väl mycket.