Lönar det sig att renovera?

Vad för renoveringar lönar sig egentligen om man vill höja värdet på sin bostad innan man säljer den? Om detta vet nog mäklare allra bäst, som är med och hör vad spekulanter säger när de funderar på att köpa huset eller lägenheten.

art-wall-brush-paintingDet är nämligen så att att det kan vara värt att fundera lite kring vad som är lönt att fixa i sitt hem, rent ekonomiskt. I Östersunds-Posten sätts en mäklare på att svara på smarta renoveringar som lönar sig inför försäljningen. Vad ska man göra och vad ska man avstå från att göra? Det som mäklaren tipsar om är att helhetsintrycket är det som många fäster sig vid när de går på visning. Det som bland annat gör stor skillnad är nya köksluckor i köket samt fräscha fogar i badrummet – det kan bland annat ge högre och bättre pris när man väl säljer. Men tänk på att en totalrenovering oftast inte lönar sig prismässigt samt att rummet som man väljer att renovera ska fungera med resten av bostaden. Sedan får man tänka om man som köpare vill renovera eller riva, som det skrivs om Sveriges Radio.

Fixa det som är trasigt och slitet

Se till att ytskikten är fräscha och rena, måla på om det skulle behövas, samt se över allt från socklar till trösklar och lister innan visningen går av stapeln. Om det visar sig att ens hem är ett riktigt renoveringsobjekt med flagnande tapeter, fläckar och sprickor – låt det vara det i stället för att göra om allt. Många ser nämligen en potential i det, att få helt renovera om det själva och bygga till det. Ett annat tips är att man rådfrågar sin mäklare vad som lönar sig att fixa innan bostaden läggs ut till försäljning. Byt däremot ut sunkiga duschkabiner eller slitna badkar, måla över fettfläckar på sovrumsväggarna, skruva fast eluttag som håller på att lossna och se till att hallen har bra belysning – det är det första besökarna möter, samt det sista. För att finansiera alla småfix i bostaden kan det vara en god idé att ta ett mindre lån. En långivare som erbjuder snabblån är FlexLimit bland annat.

I Göteborgs-Posten kan en läsa att det oftast lönar sig mer med en helrenovering om bostaden i sig ligger i ett exklusivt område. Det är alltså lite olika beroende på var en bor.