Säsong för inbrott

road-man-lights-legs-largeNu är den största tiden för inbrott här. När folk reser bort, oavsett om det är till svärföräldrarna eller utomlands så passar tjuvarna på. Men det finns flera sätt för att minska risken för inbrott.

På hösten och vintern är det extra lämpligt att se över sin bostad lite extra och se till att man har saker som minskar risken för att tjuven bryter sig in. Tjuvarna passar på när du är på jobbet, borta över helgen eller utomlands i flera veckor. Ja, det varierar rejält, men så fort du inte är hemma kan olyckan vara framme. Det nya är också att vissa tjuvar blivit så fräcka att de tar sig in i hemmet du ligger och sover, vilket är en enorm kränkning in på livet och trygghetskänslan.

Larm och Grannsamverkan

Till och börja med att det viktigt att införskaffa ett larm, eller se över hur ditt hemlarm fungerar. Det är den främsta anledningen till att många tjuvar väljer bort vissa hem och larm skapar också en starkare trygghetskänsla till dig som bor där. Något annat man kan göra är att engagera sig i grannsamverkan. Det är en av de viktigaste metoderna för att förebygga inbrott i sitt hem och i området som man bor i, skriver Expressen. En obevakad bostad lockar dit tjuven, och de har bättre koll än man tror.

”Boende i alla bostadsområden uppmanas till grannsamverkan. Det handlar bara om att prata med varandra, hjälpas åt och att vara uppmärksam i en lite mer organiserad form. Exempelvis kan det innebära att man talar om för sina grannar om man ska resa bort, och så kan de ha lite koll på ens hus tills man kommer hem.” Säger polisen Nena Ermin till Sydsvenskan.

Tillvägagångssätten skiljer sig åt

Inbrottstjuvarna har idag blivit mer uppfinningsrika, och det gäller att ha koll på olika metoder för att hålla dem borta. Fönster, altandörrar och bakdörrar är vanliga vägar in, enligt en artikel från Sveriges Radio. Se till att ha starka spärrar på alla husets fönster och dörrar, och lägg inga värdesaker synligt. Få det att se ut som att du är hemma.