Viktigt med bra inomhusklimat

A och O för att trivas i ett hem är att ha ett bra inomhusklimat och det får man framförallt genom att ha fräsch och ren luft. Det finns mängder av smarta lösningar för att förbättra luften i hemmet.

651267-ventilator

Nu har man tagit fram en typ av vägg som ska ge bättre luft inomhus, skriver Ny Teknik. Väggen kommer ha levande växter, artificiell intelligens och mikrober inbyggda. Men det är växterna som kommer stå för luftreningen, medan de hålls levande med hjälp av fjärrstyrd bevattning och den artificiella intelligensen. Det bolag som tagit fram väggen har patenterat tekniken som går ut på att inomhusluften sugs in genom växternas rotsystem där sedan mikroberna bryter ner skadliga partiklar. Sedan pumpas den renade luften ut med hjälp av fläktar.

Smarta lösningar för luften

Att ha en sådan här typ av ”intelligent” växtvägg hemma eller på kontoret kan alltså leda till ett bättre inomhusklimat. Men det är långt ifrån alla som har råd att investera i den här väggen eftersom den än så länge har en rätt dyr prislapp. Turligt nog finns mängder av andra smarta uppfinningar som gör inomhusluften fräsch. Exempelvis finns maskiner som kan rena luften eller som tar bort fukt eller tillsätter den till luften. Om det är fuktig luft man har problem med kan man få bort fukt med E-klok, de har nämligen riktigt smarta luftavfuktare som passar alla typer av bostäder.

Ventilationen viktigast

Men det absolut första man bör titta på för att förbättra inomhusklimatet och luften är ventilationen. Har bostaden inte bra ventilation kommer det aldrig bli möjligt att förbättra luftkvaliteten avsevärt. Här kan man läsa att det finns vissa krav från Boverket när det kommer till luftväxling med hjälp av ventilationen och uppnår man inte dessa krav, är det där man bör göra något först.